Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hosszú futamidőre miért érdemes hitelt felvenni?

2020.12.09.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 20:27

Nagyon röviden: az alacsony törlesztőrészletek miatt; vannak azonban hátrányai is. Alábbi cikkünkben kifejtjük a hosszú futamidőre felvett hitelek összes tulajdonságát, érdemes lesz tehát elolvasni.

Hosszú futamidőre miért érdemes hitelt felvenni?

A jelenlegi kamatkörnyezet ideális a hosszú futamidőre felvett hitelekhez, hiszen rendkívül alacsony a jegybanki alapkamat. Viszont nem árt tudni, hogy minél hosszabb futamidejű egy hitel, annál nagyobb lesz a visszafizetendő összeg. Éppen ezért jobb a lehető legrövidebb futamidőt választani, hiszen ez kerül a legkevesebbe, ám azt is figyelembe kell venni, hogy az ehhez tartozó törlesztőrészlet mennyire terheli meg a háztartás költségvetését. A túl rövid futamidő kockázatokat rejt, ám a túl hosszút is érdemes lehet elkerülni; a cél tehát az arany középút.

A futamidő mellett a kamatperiódus hosszát is meg kell határozni, ami azt jelenti, hogy a bank milyen időszakonként igazítja a hitel kamatait a piaci viszonyokhoz; ez alacsonyabb és magasabb kamatot egyaránt eredményezhet. Minél rövidebb a kamatperiódus, annál nehezebb lesz a hitel törlesztése, hiszen gyakorlatilag folyamatosan változni fog – jelenleg három hónap a legrövidebb választható lehetőség, viszont ez hatalmas kockázatot jelent. Ha a kamatperiódus maximalizált, akkor gyakorlatilag fix kamatról beszélünk a futamidő végéig, ami ugyan biztonságosabb, de a kamatok ez által megnőhetnek, és egy hosszú futamidejű lakáshitel esetében ez többmilliós különbséget is jelenthet.

Véleményünk szerint egy annuitásos hitel lehet a megoldás erre a problémára, közepes kamatperiódussal és hosszú futamidővel. Ennek előnye az, hogy a törlesztés elején, azaz most a törlesztőrészlet legnagyobb része kamat, és ahogy haladunk a futamidőben, ez az arány szép lassan megfordul, vagyis a vége felé már szinte csak tőketartozást fizetünk. Így a jelenlegi kamatkörnyezetet is kihasználhatjuk, és az esetleges jegybanki alapkamat emelkedés esetén sem nő meg jelentősen a törlesztőrészletünk, hiszen abban már elenyésző lesz a kamatok mennyisége.

Ha hitelt szeretnél felvenni, tekintsd meg ajánlatainkat!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Megéri-e hosszú futamidőre felvenni lakáshitelt?

Megéri-e hosszú futamidőre felvenni lakáshitelt?

2021.11.02.

A lakáshitel felvétele többnyire hosszú távú döntés. Egy ingatlan megvásárlásához milliókra, de akár tízmilliókra is szükség lehet. A hosszú futamidő ugyanakkor többletköltségekkel járhat, ami nem biztos, hogy megéri nekünk. De van-e választásunk? Mikor jobb a rövidebb futamidő? Megnéztük.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával