Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan védekezzünk az internetes csalások ellen?

2021.01.08.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 20:14

Az internetes csalások elleni védekezéshez szeretnénk segítséget nyújtani alábbi cikkünkkel; érdemes Neked is elolvasnod!

Hogyan védekezzünk az internetes csalások ellen?

Az internetes csalások elleni védekezés napjainkban már gyakorlatilag mindenki számára feladat, hiszen rengeteg ilyen bűneset történik napról napra hazánkban. Sajnos azonban sokan még csak azzal sincsenek tisztában, hogy milyen típusú csalások, illetve ezzel foglalkozó bűnözők léteznek, ezért persze lényegesen könnyebben esnek áldozatul a csalók tevékenységének, mint azok, akik foglalkoznak a témával. Éppen ezért összegyűjtöttük a leggyakoribb eseteket, amikkel szinte bárki találkozhat a mindennapjai során.

Miért fontos az internetes csalások elleni védekezés?

Mivel a nagyobb cégeknél alapvető egy olyan szakember alkalmazása, aki a kiberbiztonságért felelős, és ezen cégek újításait a kisebbek is átveszik, a bűnözők visszatértek a korábbi célpontjaikhoz: a magánszemélyekhez. Mivel napjainkban online intézünk számtalan teendőt, így például a nagybevásárlást, az átutalásokat, vagy a szerződéskötéseket, sőt, a hitelfelvételt is, jelentősen megnőttek a kockázatok is.

A leggyakoribb internetes csalási formák

Ahhoz, hogy hatékonyan léphessünk fel az internetes csalások ellen, ismernünk kell a leggyakoribb módszereket. A leginkább könnyen felismerhető az, ha egy ajánlat – legyen az pénzügyi, vagy valamilyen vásárlásra vonatkozó – túlságosan jó; ebben az esetben szinte biztos, hogy csalásról van szó. A csalók a leggyakrabban az adathalász e-mailek, telefonhívások és üzenetek segítségével igyekeznek kifosztani a gyanútlanokat, de a hamis weboldalak és tranzakciós jóváhagyások is gyakoriak. Szintén gyakori, hogy a közösségi médiában megosztott adatokat lopják el, majd ennek felhasználásával követnek el különféle bűncselekményeket.

Hogyan lehet védekezhetünk az internetes csalások ellen?

A legfontosabb, hogy minél tájékozottabbak legyünk, hiszen így könnyebben feltűnik, ha valaki szeretne pénzt, vagy adatokat kicsalni tőlünk. Érdemes rendszeresen ellenőrizni az online fiókokat, a jelszavakat a lehető legerősebbre állítani, és amennyiben lehetséges, időszakosan cserélni is. Ugyanígy alapvető fontosságú a bankszámlák rendszeres ellenőrzése, és a gyanús események azonnali jelentése a bank felé. Ha az internetes vásárlás során online fizetünk, ezt csakis olyan helyeken tegyük, amelyek megbízhatóak – erre a címsorban megjelenő lakat és „https” előtag utal. Sose fizessünk az interneten keresztül úgy, hogy nyilvános, bárki által hozzáférhető hálózatot használunk, azaz például a kávéházi WiFi nem megfelelő a biztonság szempontjából.

Érdemes tudni, hogy egy bank, vagy egy közműszolgáltató sosem kér bizalmas információkat – mint például az online fiók hitelesítő adatai – sem telefonon, sem üzenetben, sem e-mailben. Ilyen adatokat semmilyen körülmények között ne adjunk meg! Az ilyen jellegű eseményeket minden esetben jelentsük be, ha pedig megpróbálkoznak megkárosítani, tegyünk feljelentést a rendőrségen is!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával