Érdemes babakötvényt nyitni?

Babakötvényt nyitni mindenképp érdemes, ha szeretnéd, hogy gyermeked a megfelelő anyagi biztonságban indítsa felnőtt, önálló életét. Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a lehetőségről!

Az állam által indított Start letéti számlán csak egy minimális, a mindenkori infláció mértékével kamatozó összeg kerül elhelyezésre, és ehhez sajnos nem tudsz hozzátenni, hiszen nem lehetséges a befizetés rá. A babakötvény nyitása ez esetben annyit tesz, hogy költségektől mentesen nyitnod kell egy Start értékpapírszámlát a Magyar Államkincstár egyik kirendeltségén, és ennek segítségével takarékoskodhatsz a gyermeked számára. Azzal, hogy Start értékpapírszámlát nyitsz, és rajta megtakarítást helyezel el, az állam által kibocsátott, 1 forintos névértékű babakötvényeket vásárolsz. Az állam minden év elején új sorozatú babakötvényeket bocsát ki, amelyek futamideje 19 év.

Kedvező kamat és állami támogatás

babakötvényben gyűlő összeg kedvező kamatozással helyezhető el, hiszen a mindenkori infláció felett 3%-kal kamatozik, ami a cikk megírása pillanatában 6,4%-ot jelent, és ez garantált kamat, vagyis ezt mindenképpen megkapod, még abban az esetben is, ha esetleg nem minden évben fizetsz be a Start értékpapírszámlára. Ráadás, hogy az éves befizetéseid után évi 10%-os állami támogatás is jár, amit minimum évi 60.000 forint  befizetéssel tudsz maximálisan kihasználni.

Akadnak hátrányok is a babakötvényt illetően

babakötvény hátránya, hogy a megtakarítás teljes mértékben az államtól függ, aminek vannak kockázatai, ám valószínűleg elhanyagolhatóak. Emellett a rajta lévő pénzhez csak a gyermek 18. életévének betöltése után lehet hozzáférni, ami egy esetleges vészhelyzet esetén probléma lehet. Ráadásul ezt csak 18 éves koráig lehetséges ebben a formában folytatni, utána más megoldást kell keresni.

Összegzés

Ha az alacsony kockázati rátával rendelkező befektetéseket keresed, akkor a babakötvény nyitása egy kifejezetten jó választás lehet, de persze csak akkor, ha a hátrányaival is tisztában vagy, és ezeket el is tudod fogadni. Érdemes azonban tájékozódnod az egyéb, nem állami megtakarítási lehetőségekről is, ha szeretnél magasabb hozamot, ugyanis a piacon elérhető, hasonló lehetőségek sokkal rugalmasabbak a babakötvénynél, és akár extra szolgáltatásokat is nyújtanak.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Hűség Hitel

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel