Banki hitel, vagy faktoring? Segítünk megválaszolni a kérdést!

Hogy banki hitelből, vagy faktoring segítségével finanszírozod-e a vállalkozásodat, elég nehéz kérdés, hiszen mindkettő rendelkezik olyan előnyökkel, amelyeket érdemes kihasználnod. Lássuk a részleteket!

A banki hitelt talán már nem kell bemutatnunk, hiszen, ha valaha szükséged volt egy kisebb-nagyobb összegre, szinte bizonyos, hogy egy bankhoz fordultál. A jelenlegi, gazdaságilag nehéz helyzetben ráadásul számos, államilag támogatott hitellehetőséggel is élhetsz, melyekről folyamatosan beszámoltunk mi is: ilyen például a Széchenyi Program minden terméke, vagy a nemrég lezárult NHP Hajrá, és természetesen számos új lehetőség is várható a gazdaság felpörgetésére szolgáló intézkedések folytatása során. A faktoring viszont egy olyan finanszírozási konstrukció, ami eddig nem kapott túl nagy figyelmet, ám az alábbi cikkben bemutatjuk, miért is érdemes elgondolkodnod rajta.

A faktoring lényege

A faktoring egy finanszírozási forma, amit vállalkozások, illetve vállalatok számára hoztak létre. A faktoring alapja a számlák eladása, azaz a vállalkozásod kifizetetlen számláit egy faktorcég megvásárolja, másképp fogalmazva hitelt folyósít, amelyek fedezetét a számlák biztosítják. A legtöbb számla 30-120 napos fizetési határidővel kerül kiállításra, viszont így nem jutsz a pénzedhez, még akkor sem, ha sürgősen szükséged lenne rá. Fontos viszont, hogy nem a számla teljes ellenértékét kapod meg, hanem annak valamivel kevesebb részét; a különbség faktorcégenként változik.

A faktoring előnyei

A faktoring segítségével tervezhetőbbé válnak a bevételek, csökkenthető a kései, vagy nemfizetésből eredő kockázat. Az átmeneti likviditási és finanszírozási problémák kezelhetőek nagy összegű és hosszú fizetési határidővel kiállított számlák esetén is. A behajtást ráadásul rábízhatod a faktorcégre, azaz nincs kockázat, viszont számolnod kell a költségeivel is, amelyeket a számla értéke és a neked nyújtott összeg közötti különbség fedez.

A banki hitel és a faktoring a két legnépszerűbb finanszírozási lehetőség, de a különbségek jól láthatóak, hiszen eltérő helyzetekben, de hasonló problémákra tudnak megfelelő megoldást biztosítani. Bármelyik mellett is döntesz, válaszd a legjobb ajánlatot, ha pedig banki hitelre lenne szükséged, hasonlítsd össze ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 10.000.000 Ft

§

Prémium400 Kölcsön Számlával

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön