Hirdetés

Babaváró hitel: hogyan rövidíthető a futamidő?

2022.05.10.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. május 10. 08:39

Rövidítenéd a futamidőt a babaváró hitelednél? Van rá lehetőséged, és az alábbi cikkünkből meg is tudhatod, hogy hogyan csináld!

Babaváró hitel: hogyan rövidíthető a futamidő?

A futamidő rövidítése elsősorban a személyi kölcsönök, illetve a jelzáloghitelek esetében fontos, hiszen így kevesebb költséggel kell számolni. A költség itt a kamatokat jelenti, amelyeket a futamidő végéig kell fizetni, és ugyan a hosszabb futamidő alacsonyabb törlesztőrészleteket eredményez, összességében viszont megnő a hitel költsége.

A babaváró hitel viszont kamatmentes az első öt évben, és utána is az marad, amennyiben megszületik a család első gyermeke (a második után a tartozás 30%-a, a harmadiknál pedig az egész eltörlésre kerül), így a fenti okfejtés gyakorlatilag semmissé válik, hiszen nincs költség az évi 0,5%-os kezességvállalási díjon felül, tehát érdemes a leghosszabb futamidőre felvenni a konstrukciót, hiszen ez nem jár semmilyen plusz teherrel.

Akad azonban olyan helyzet is, amikor szükség van arra, hogy rövidítsük a futamidőt a babaváró hitelnél: a kamattámogatás elvesztése.

Mi a babaváró hitel?

A babaváró hitel egy maximum 10 millió forint hitelösszegű, szabad felhasználású kölcsön, amely – bizonyos feltételek teljesülése mellett – kamatmentessé válhat. Az állami támogatás több szintű, mivel a kamatmentesség mellett a törlesztés is szüneteltethető, és a fennálló tőketartozásból való elengedés is lehetséges.

A babaváró hitel akkor lehet kamatmentes, ha az igénylőknek legalább egy gyermeke születik a szerződéskötéstől számított öt éven belül. Ha ez nem történik meg, annak többféle következménye lesz: a legfontosabb, hogy az addig igénybe vett állami támogatást egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozásúvá válik. A legtöbb kedvezmény úgy érvényesíthető, ha három gyermek születik, mivel ebben az esetben lehet a legnagyobb mértékű támogatáshoz jutni. Az első gyermek születését követően kamatmentes lesz a hitel, ráadásul az állam három évre felfüggeszti a hitel törlesztését az ügyfelek kérésre szerint, a második gyermek után ugyancsak három év szüneteltetés kérhető a törlesztésben, emellett a fennálló tőketartozás 30%-át elengedi az állam, a harmadik gyermek születése esetén pedig a teljes fennálló tőketartozás elengedésre kerül.

Mikor szűnik meg a kamattámogatás?

A babaváró hitel kamatmentes, de csak addig, amíg minden feltétel teljesül. A kamatmentesség elvesztése azonnal bekövetkezik:

  • ha nem születik gyermekünk 5 éven belül,
  • ha elválunk, vagy
  • ha külföldre költözünk.

Ezekben az esetekben a kölcsönt a piaci kamatozással kell tovább fizetni, az addig kapott kamattámogatást pedig vissza kell fizetni, méghozzá egy összegben; ebben az esetben viszont már lényeges a hátralévő futamidő rövidítése.

Hogyan lehet rövidíteni a futamidőt?

Alapvetően két eset lehetséges: a kamattámogatott, illetve a kamattámogatás megvonása utáni, piaci kamatozású babaváró hitel futamidejének csökkentése.

A kamattámogatott babaváró hitel esetében van egy kitétel, ami megakadályozhatja a futamidő csökkentését, méghozzá drasztikusan. A havi törlesztőrészlet ugyanis nem haladhatja meg az 50 ezer forintot a kezességvállalás díjjal együtt.

Ha a teljes, 10 millió forintos hitelösszeget igénybe vesszük, akkor a minimális futamidő 19 év lehet, 18 éves futamidő esetén ugyanis a fizetési kötelezettség meghaladja az 50 ezer forintot. Ebből következik, hogy a maximális, 20 éves futamidő ebben az esetben mindössze egy évvel csökkenthető.

Persze a hitel elő-, vagy végtörleszthető is, arra azonban figyelni kell, hogy mikor is törlesztünk elő, mivel a futamidő első 5 évében – a gyermekszületést megelőzően – a hitelösszeg felének előtörlesztése az előtörlesztett összegre addig kapott kamattámogatás elvesztésével jár, azaz azt vissza kell fizetni – ha viszont megszületik határidőre az első gyermek, akkor a visszafizetett kamattámogatást visszakaphatjuk az államtól.

A piaci kamatozású hitel futamidejének csökkentése bármikor megoldható egy hitelkiváltással, illetve elő-, vagy végtörlesztéssel, és erre a bank nem számolhat fel díjat.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Van hitelem, akkor is vehetek fel babaváró hitelt?

Van hitelem, akkor is vehetek fel babaváró hitelt?

2020.08.19.

Röviden: igen! Kicsit hosszabban: az attól függ… Lássuk, min múlik, hogy vehetsz-e fel babavárót, ha már van hiteled!

Tovább olvasom
Hitelfelvétel alacsony jövedelemmel

Hitelfelvétel alacsony jövedelemmel

2021.01.19.

Hitelfelvétel alacsony jövedelemmel? Nem lehetetlen, de van pár tudnivaló, amivel érdemes tisztában lenned az igénylés beadása előtt.

Tovább olvasom
Bankok feltételei a babaváró hiteligényléshez

Bankok feltételei a babaváró hiteligényléshez

2019.08.22.

Ha babaváró hitelt szeretnél felvenni, akkor jó ha tudod, hogy kétféle feltételrendszernek kell megfelelned.

Tovább olvasom
Mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni?

Mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni?

2020.05.21.

Azt, hogy mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni, nagyon egyszerűen meg tudjuk válaszolni Neked: bármikor! Ez szó szerint értendő, ugyanis a babaváró kölcsönnek gyakorlatilag nincs hátránya. Csupán abban az esetben elérhetetlen a számodra, ha egyedülálló vagy.

Tovább olvasom